MENU


Składniki

  • 150 g boczku
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa
  • szklanka czerwonego wina
  • szklanka gorącego bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka
  • makaron spaghetti
  • tarty parmezan
  • Przygotowanie

    Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.