MENU


Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 100g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku o pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 24 pralinki toffifee


Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej. Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika i natychmiast w gorące brownie wciskać pralinki toffifee. Odłożyć do wystudzenia.