MENU
|
Składniki
- 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100g masła
- 2 jajka
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 100g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku o pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 24 pralinki toffifee
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.
Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika i natychmiast w gorące brownie wciskać pralinki toffifee. Odłożyć do wystudzenia.
|