MENU


Składniki

  • 200g masła
  • łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki gorzekiego kakao
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 135g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Masło włożyć do rondelka, dodać kawę, wanilię i kakao. Roztopić na minimalnym ogniu co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do roztopienia na gładką masę. W oddzielnej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę oraz połamane orzechy i znów wymieszać na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Krem orzechowy

Wszystkie składniki umieścić w misce i ubijać przez ok. 2 minuty do podwojenia objętości, na puszysty krem. Posmarować po całkowicie wystudzonym cieście, posypać orzechami i cynamonem.