MENU
![](p9.jpg) |
Składniki
- 150 g boczku
- cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonego mięsa
- szklanka czerwonego wina
- szklanka gorącego bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka obranych pomidorów
- 1/2 szklanki mleka
-
- makaron spaghetti
- tarty parmezan
Przygotowanie
Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka.
Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.
|